Przepisy domowe na ser żółty

Sery żółte to przysmak wielu osób, mają także bogate wartości odżywcze, więc powinny być obecne w każdej diecie. W sklepach można kupić wiele ich rodzajów, jak się okazuje można się też skusić na samodzielne ich przygotowanie w domu. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, przepisy są powszechnie dostępne, a tak naprawdę najważniejsze są składniki. Podstawą każdego sera jest mleko, tu najlepsze będzie kupione od zaprzyjaźnionego rolnika. Do produkcji serów nie nadaje się mleko pasteryzowane, sprzedawane w butelkach lub kartonach. Drugim składnikiem, który można bez problemów kupić w specjalistycznych sklepach, jest podpuszczka, przy domowej produkcji nie potrzeba jej dużo. Planując robienie sera żółtego w domu trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż powinien on odpowiednio długi czas leżakować.

przepisy domowe na ser żółty

Produkcję sera w domu zaczyna się podgrzania mleka do odpowiedniej temperatury, najczęściej w okolicach 30 stopni. Następnie dodaje się do niego odmierzoną ilość podpuszczki i dokładnie miesza. Podpuszczka powoduje ścinanie się białek, z których powstaje galaretowaty skrzep. Po wytworzeniu się skrzepu należy go pokroić w niewielką kostkę i delikatnie mieszać przez 10 minut. Następnymi krokami jest zlanie części serwatki, dodanie ciepłej wody i krótkie podgrzanie. Powstałe po tych wszystkich zabiegach ciasto serowe należy lekko odcisnąć a następnie przełożyć do form i pozostawić pod obciążeniem na kilkanaście godzin. Na koniec ser należy natrzeć solą lub wymoczyć w solance i pozostawić do dojrzewania.

Partnerzy serwisu :

Dziękujemy naszym partnerom za wsparcie:

W3layouts