Przepis na oscypek

Pobyt w Zakopanym jest niepowtarzalną okazją do tego, żeby spróbować prawdziwego góralskiego oscypka. Wprawdzie w wielu miejscach można kupić ser, który się tak nazywa, jednak prawdziwy oscypek wyrabiany jest ręcznie przez górali w czasie wypasu owiec. Można do tego użyć wyłącznie mleka owczego lub mieszanki owczego i krowiego. Skoro ze zrobienie tego sera górale radzą sobie w bacówkach, to nie powinno być problemów z tym, żeby spróbować go zrobić w domu. I faktycznie wiele osób podejmuje takie wyzwanie, jak się okazuje nie jest to wcale aż tak bardzo trudne. Przede wszystkim konieczny będzie dobry przepis - tu pomocą może służyć internet, gdzie bez problemów znajdzie się ich spory wybór. Dodatkowo potrzebne będą dobrej jakości składniki, oraz chwilę czasu na przygotowanie wszystkiego.

przepis na oscypek

Do produkcji oscypka używa się tych samych składników, co przy innych serach, czyli mleka, podpuszczki i solanki. Mleko należy podgrzać do temperatury 28-34 stopni, a następnie dodać do niego odmierzoną ilość podpuszczki. Po wymieszaniu odstawia się całość na okres kilkudziesięciu minut, po czym dostaje się zestalony skrzep. Skrzep należy pociąć na niewielkie kawałki, odcisnąć i przełożyć do formy. Odsączona masa serowa musi być następnie kilka razy zaparzana w gorącej wodzie, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec należy ręcznie uformować serki, ochłodzić i wymoczyć przez dobę w solance. Aby oscypek uzyskał swój wyjątkowy smak należy go jeszcze uwędzić w temperaturze około 30-40 stopni.

Partnerzy serwisu :

Dziękujemy naszym partnerom za wsparcie:

W3layouts