Gatunki sera

Na świecie produkowanych jest blisko 4 tysiące gatunków serów. W naszych sklepach można dostać jedynie niewielką ich część, a najbardziej popularne to:

Gouda. Jest to jeden z najsłynniejszych serów żółtych, wytwarzanych z mleka krowiego. Cechuje go wyrazisty, śmietankowy smak i jędrny miąższ.

Mozarella. Należy do rodziny serów białych, o włoskim rodowodzie. Najczęściej sprzedaje się go w postaci mniejszych lub większych kulek zanurzonych w zalewie.

Edam. Zaliczany jest do serów twardych lub półtwardych, a charakterystyczną jego cechą jest warstwa czerwonego wosku na zewnątrz. Jest zwarty, posiada lekko słony, łagodny smak.

Parmezan. To najsłynniejszy włoski ser, kojarzony przede wszystkim z charakterystycznym pikantnym zapachem i smakiem. Parmezan należy do rodziny serów bardzo twardych, jego dojrzewanie trwa nawet do trzech lat.

gatunki sera

Gorgonzola. Jest to miękki, dojrzewający ser pleśniowy, pochodzący także z Włoch. Ma miękki, kremowy miąższ i charakterystyczne niebiesko-zielone żyłki pleśni. Produkowany jest z mleka krowiego.

Twaróg. Zwany też serem białym, jest niezwykle popularny i chętnie zjadany. Jest to ser niedojrzewający, ma biały kolor i miękką strukturę.

Mascarpone. Pochodzi z Włoch, a produkuje się go nie z mleka, ale ze śmietanki. Jest to ser kremowy, łagodny i delikatny w smaku, idealnie nadaje się do zup, sosów i deserów.

Emmentaler. Najsłynniejszy ser żółty ze Szwajcarii, posiada żółtawy kolor, elastyczną strukturę i charakterystyczne, dość duże dziury.

Partnerzy serwisu :

Dziękujemy naszym partnerom za wsparcie:

odchudzanie-ziola.pl witalizma.pl analiza badań własnych na erekcję bez recepty

W3layouts