Przepisy ser feta

Ser feta wywodzi się z Grecji, będąc jednym z symboli kulinarnych tego kraju. Prawdziwą fetę wyrabia się z mleka owczego, można dodać do niego kozie, ale w żadnym wypadku w Grecji nie używa się krowiego. Jak się okazuje ser ten można bez problemów zrobić także w domowych warunkach, potrzebny jest do tego dobry przepis i co najważniejsze, dobre naturalne składniki. W pierwszej kolejności należy zdobyć kilka litrów nieodtłuszczonego mleka koziego lub owczego, najlepiej mieć jakiegoś zaprzyjaźnionego rolnika, u którego się je kupi. Do tego będzie potrzebna szklanka śmietanki, kilka łyżek jogurtu greckiego oraz do przyprawiania sól i kminek. Z przepisami nie ma problemów, gdyż bez problemów znajdzie się je na przykład w internecie.

przepisy ser feta

Robienie sera fety rozpoczyna się od podgrzania mleka do temperatury około 35 stopni, a następnie dodaje się do niego jogurt. Ważne jest, żeby mleko w czasie podgrzewania się nie przypaliło, więc najlepiej robić to na małym ogniu. Wszystko odstawia się na około 12 godzin, najlepiej w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu na górze naczynia powinna się zebrać maślanka, natomiast na dnie pyszny twaróg. Maślankę należy zlać, twaróg pokroić na niewielką kostkę, po czym przełożyć go do wyłożonego gazą durszlaka do odcieknięcia. Po dwóch godzinach ser jest na tyle dobrze odcieknięty, że można go przełożyć do miski i dosypać przyprawy. Najczęściej stosuje się tutaj sól i kminek, po ich dodaniu ser powinien jeszcze chwilę postać, żeby przeszedł ich smakiem.

W3layouts