Przepis na ser camembert

Sery pleśniowe cieszą się coraz większą popularnością ze względu na swój specyficzny aromat i smak. Są one jednymi z najsłynniejszych serów francuskich, ale wielu domowych serowarów z powodzeniem robi je też w domu. Przepis jest na tyle prosty, że osoba mająca już jakieś doświadczenie w tych sprawach da sobie bez problemów radę. Przede wszystkim do wytworzenia tego sera konieczne jest dobrej jakości mleko. Musi być ono świeże i pasteryzowane, robi się to w temperaturze około 70 stopni. Po pasteryzacji mleko należy ochłodzić do temperatury około 30 stopni, bo w takiej też będą zachodzić dalsze czynności. Do tak przygotowanego mleka dodaje się chlorek wapnia a następnie specjalne kultury bakterii. Następnymi krokami jest dodanie kultur pleśni i podpuszczki.

przepis na ser camembert

Po dokładnym wymieszaniu całości przez okres około minuty naczynie należy odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie w środku powinien się utworzyć skrzep, który trzeba pokroić w niewielkie kostki. Następnie masę serową pozostawia się do odcieknięcia, formuje z niej sery i moczy w solance. Bardzo ważny dla smaku i aromatu jest okres dojrzewania. Należy go przeprowadzać w dużej wilgotności, nawet do 95 procent. Dojrzewanie przeprowadzane jest w kilku etapach, w czasie których na powierzchni i w środku rozwija się pleśń. Po około trzech tygodniach ser jest już całkowicie dojrzały i można go pakować. Gotowe sery należy przechowywać w dość niskiej temperaturze, jeśli ich wnętrze będzie jędrne i sprężyste, to już można je jeść.

Partnerzy serwisu :

Dziękujemy naszym partnerom za wsparcie:

tabletki na porost penisa najlepsze tabletki na powiększenie penisa w polsce

W3layouts