Przepis na ser biały

Wielu osobom po spróbowaniu prawdziwego wiejskiego twarogu nagle te oferowane w sklepach przestają smakować. Trudno się temu dziwić, bowiem dużo przemysłowych produktów jest po prostu nijaka i nie może się równać z naturalną żywnością. Można jednak ten wyjątkowy smak mieć na co dzień, wystarczy tylko się skusić na samodzielne zrobienie białego sera w domu. Jak się okazuje nie jest to wcale jakieś bardzo trudne, składniki bez problemów można kupić w większości sklepów, a przepis można dostać jakiejś znajomej gospodyni lub znaleźć w internecie. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mleko, jeśli będzie możliwość, to najlepiej kupić je od jakiegoś gospodarza. Dobrze się sprawdzi także mleko niepasteryzowane, które można bez problemów znaleźć w wielu sklepach.

przepis na ser biały

Przygotowanie twarogu zaczyna się od zagotowania mleka wraz z mlekiem zsiadłym w proporcjach pół na pół. Całość należy podgrzewać na wolnym ogniu, można dodatkowo dodać łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Podgrzewanie należy kontynuować do momentu, w którym zacznie się wytrącać ser. Należy uważać żeby nie gotować zbyt długo, gdyż ser zrobi się twardy i żółty. Tak przygotowaną masę należy przelać do jakiegoś woreczka, najlepiej nadaje się do tego pielucha tetrowa, oczywiście wcześniej nie używana. Pieluchę należy zszyć w taki sposób, żeby otrzymać trójkąt, wtedy najlepiej ją można powiesić, na przykład nad zlewozmywakiem lub na balkonie. Serwatka powinna ściekać przez kilka godzin, do momentu, w którym ser pod wpływem ciężaru się ubije i stanie się zwarty i dość suchy.

Partnerzy serwisu :

Dziękujemy naszym partnerom za wsparcie:

naturalny spalacz tłuszczu witalizma.pl suplement-opinie.pl/slimina-green-coffee-opinie/

W3layouts